Je ouders worden er soms gillend gek van: die muziek die jij ’s avonds op zet om even helemaal los te gaan en te beginnen aan je huiswerk. Jij hoort vast vaak de opmerking: “Met die herrie kan je je toch hélemaal niet concentreren? Zo kan je niet leren hoor, dat kon ik vroeger ook niet!” Maar jij weet wel beter. Soms werkt het juist beter met muziek.
Maar is dat ook zo? Leer jij wel effectief als je muziek opzet?
Sommige leerlingen vinden het superfijn om zonder muziek te leren, maar andere leerlingen worden enorm afgeleid door ‘onnatuurlijke stilte’ en omgevingsgeluiden. Denk maar aan de auto die langs raast, jouw broertje die aan het spelen is met zijn vriendje in de huiskamer en je vader die aan het koken is in de keuken. Deze geluiden werken als prikkels en zorgen ervoor dat jij je niet meer concentreren kan op je leer- of maakwerk. En absolute stilte kan er ook voor zorgen dat jij alleen maar meer gaat denken over het leuke uitje dat je hebt staan met je vriendinnen in het weekend dan over de wiskunde sommen die je moet maken.
Er zijn verschillende onderzoeken gedaan naar het effect van muziek op leren met eigenlijk allemaal verschillende en tegenstrijdige conclusies. Zo is er het idee van het “Mozart effect”: het idee dat wanneer je naar de muziek van Mozart luistert, je intelligenter wordt. Helaas bleek dat effect alleen maar 15 minuten lang te werken bij bepaalde muziek: alleen muziek met een bepaald ritme en vrolijke melodieën.
Zegt dit onderzoek dan dat het leren met muziek aan helemaal niet werkt? Integendeel! Het luisteren van muziek tijdens het leren heeft meerdere voordelen, mits je de goede muziek uitkiest. Muziek ‘kietelt’ namelijk je emotionele brein. Het wekt dus positieve emoties op. Leer jij dus graag met muziek aan? Vooral blijven doen!
Hieronder een aantal tips voor het kiezen en gebruiken van muziek tijdens het leren.
- Luister voordat je begint met leren één van je favoriete nummers. Hierdoor krijgt je brein al een positieve boost en begin jij met een lekker gevoel aan het leren.
- Luister naar instrumentale muziek. Muziek met songteksten zorgen voor meer prikkels en dus voor meer afleiding dan instrumentale muziek.
- Zet een playlist aan. Zo kan jij gerust een uurtje leren zonder te moeten switchen naar een ander liedje.
- Mocht je echt héél andere muziek willen luisteren: luister dan naar Barokmuziek! De maat die daarin wordt aangehouden, komt overeen met het kloppen van je hart. Vindt je brein alleen maar fijn.
- Op Youtube staan er ontzettend veel filmpjes met ‘study music’: duren vaak uren en hoef je dus alleen aan te zetten.
De muziek die je kiest moet vooral rustig en positief zijn. Het doel van muziek tijdens het leren moet voornamelijk zijn om omgevingsgeluid tegen te gaan en jou onbewust een goed gevoel te geven. En het meest opmerkelijke van alles: je weet dat het leren met muziek goed gewerkt heeft wanneer je de muziek niet eens meer opmerkt. Dan heb je de ultieme focus!