“JOEPIE! Huiswerk”

 

Welke ouder heeft dat zijn kind wel eens horen zeggen? Inderdaad, geen één. Huiswerk maken is niemands grootste hobby, vergt zelfdiscipline en levert in veel gezinnen frustratie en weerstand op. Een veelgehoord tegenargument wanneer ouders aandringen opdat het kind zijn huiswerk maakt is ‘Mam, hoezo?! Ik kan morgen toch nog leren?’ of ‘Ik ken het al goed genoeg hoor, een zes zit sowieso in’. Veel scholieren die dit beweren halen helaas toch niet altijd goede resultaten. Wat is dan het geheim van het scoren van die voldoendes?

 

Plannen

Huiswerk maken begint met het maken van een plan. Plannen geeft overzicht en structuur en zorgt ervoor dat je gericht aan de slag kan. Ga er rustig voor zitten en bedenk hoeveel tijd je nodig hebt voor de opdracht of het te leren vak.

 

Maak de planning zodra je het huiswerk hebt opgekregen. Zo kun je op tijd beginnen! Deel het maak- of leerwerk op in meerdere stukjes. Voor leerwerk geldt dat het beter is om de stof vaker te herhalen, dan alles in één keer te leren. Wanneer de planning af is, kan je pas echt aan de slag.

 

Motivatie

Wanneer je huiswerk maakt zorg je ervoor dat je de stof beter begrijpt en dat je voorbereid op de toets verschijnt. Als je je huiswerk goed inplant, merk je dat het eigenlijk helemaal niet zoveel tijd kost en geeft het je een voldaan gevoel als je klaar bent. Je wordt er vanzelf gemotiveerd door!

 

Helaas kent iedereen dagen waarop de motivatie ver te zoeken is. Je zit uren achter je bureau, maar krijgt jezelf niet écht aan het werk. Niks is zo vervelend als werken met tegenzin, gun jezelf daarom even een korte pauze. Daarna kan je vaak met een fris(ser) hoofd en nieuwe energie aan de slag. Bedenk waarvoor je het doet en vooral voor wie. Je doet het voor jezelf!

 

Belangrijk om te onthouden: wanneer je cijfers goed zijn, krijg je meer plezier in het maken van je huiswerk en stijgt je zelfvertrouwen. Je wordt beloond voor je werk en dat voelt goed!

 

Begrijpen

Zorg ervoor dat je begrijpt wat je leert. Als je iets niet snapt, vraag het dan na bij de docent, een klasgenoot of een ouder. Als je de stof lastig vindt, is de informatie ‘los zand’ voor je, oftewel; de structuur ontbreekt. Informatie zonder structuur vinden onze hersenen erg moeilijk om te onthouden!

 

Concentratie

De kunst van een goede concentratie is het weghalen van alle zaken die je concentratie kunnen beïnvloeden. Het maken van huiswerk werkt het best in een prettige leer- of werkomgeving. Zorg ervoor dat je bureau is opgeruimd en je niet kan worden gestoord. Dus…weg met dat mobieltje! Zet hem uit of haal hem op z’n minst uit je gezichtsveld.

 

Ontspanning

Een beetje ontspanning tussen het huiswerk maken door is erg belangrijk. Het kan je concentratie namelijk aanzienlijk verbeteren. Gun jezelf dus af en toe een momentje om iets anders te doen: loop een rondje, ga touwtjespringen, neem wat te drinken en ga weer aan de slag.

 

Resultaat

Elke scholier heeft aan het begin van het schooljaar hetzelfde doel: voldoendes halen en overgaan. Om goede resultaten te halen zal je de discipline moeten opbrengen om ervoor te werken. Met een goede planning, de juiste motivatie en concentratie en af en toe dat momentje rust geef je jezelf een goede basis om er een topjaar van te maken. Ga ervoor en maak je vrienden, je familie, je docenten en vooral jezelf trots!

 

Succes bij het maken van je huiswerk!

Heb je moeite met het plannen van huiswerk en het leren voor toetsen? Kun je er wel wat extra hulp bij gebruiken of vind je het gewoon lastig om thuis alleen aan het werk te gaan? Bij KNAP! Huiswerkbegeleiding maken we samen een planning en kun je in alle rust je huiswerk maken. Neem vrijblijvend contact op met één van onze vestigingen in De MeernVleutenWoerdenVeenendaal of Amsterdam IJburg.