Hardop jezelf overhoren

 

Hardop jezelf overhoren. Klopt, het klinkt een beetje gek, jezelf hardop overhoren. Moet je echt hardop tegen jezelf gaan praten over de toetsstof? Wij, als overhoor-experts, knikken gelijk enthousiast ja! Door jezelf vragen te stellen over de leerstof oefen je actief met het uitleggen van de stof in je eigen woorden. Hierdoor verwerk je de nieuwe kennis sneller en kun je het op de toets toepassen. Daarnaast leg je door het hardop overhoren gemakkelijker verbindingen met kennis die je al hebt over de stof. Zo onthoud je de nieuwe stof vervolgens nog beter. Alleen maar voordelen dus!

 

 

Zorg er tijdens het overhoren voor dat je jezelf kennisvragen, inzichtvragen en toepassingsvragen stelt. Aan de hand van deze vragen kun je bepalen of je de stof kent. Hierna kun je bedenken hoe je je leerstrategieën eventueel kunt aanpassen, zodat je de volgende keer efficiënter aan de slag kunt.

 

Blijkt het dat je de stof na het beantwoorden van de verschillende soorten vragen goed kent, terwijl je bang was dat dit niet zo zou zijn? Dan heb je jezelf onderschat en ben je misschien wel te lang bezig geweest met leren. Lukt het toch niet zo goed om de inzichtvragen te beantwoorden? Dan heb je jezelf waarschijnlijk overschat en heb je je te veel op de losse feiten gefocust. Naast het actief aan de slag zijn, zorgt deze werkvorm er dus ook voor dat je reflecteert op je leerproces.

 

Jezelf overhoren is toe te passen bij elk vak, en kan naast hardop ook schriftelijk gedaan worden. Het voordeel van hardop jezelf overhoren is dat de stof als het ware tot leven komt. Nogmaals, je verwerkt de stof super actief! Jezelf schriftelijk overhoren heeft daarnaast ook nuttige voordelen; je oefent direct met het formuleren van de antwoorden, net zoals dat straks op de toets moet. Of je nu voor verbaal of schriftelijk gaat, onthoud: jezelf overhoren zorgt ervoor dat je de stof beter opslaat en verwerkt.