door vestigingsmanager KNAP! Veenendaal
En…focus!/ De concentratiestruggles van de hedendaagse scholier
Als vestigingsmanager van een huiswerkinstituut heb ik geregeld contact met ouders. Logischerwijs gaan onze gesprekken over hun kind: een middelbare scholier, meestal volop in de puberteit, hard bezig om zich te ontwikkelen, erbij te willen horen en die zich in een hectische wereld van internet en social media staande moet houden op school.
Welke reden scholieren ook hebben om naar huiswerkbegeleiding te gaan, omgaan met afleiding is bijna altijd deelonderwerp van gesprek. Ouders staan regelmatig versteld van de leermethode van hun kind. Hoe kan hun kind nou een voldoende halen voor zijn toets als hij tijdens het leren luistert naar muziek, hij zich verplicht voelt mee te praten in de groepsapp en tegelijkertijd moet ontdekken of die nieuwe serie op Netflix het kijken waard is? Om van het kijken op Instagram nog niet te spreken. Hij zou maar een foto vergeten te liken. Geen foto’s liken = zelf geen likes krijgen en dat kan natuurlijk niet.
Hoewel de meeste scholieren aangeven gewoon uit te blinken in multitasken, maken ouders zich regelmatig zorgen om de concentratieboog van hun kind en dat is niet geheel onterecht. Jongeren ontvangen meer dan vroeger een enorm aantal prikkels dat aandacht vraagt. In hoeverre een prikkel afleidt verschilt van persoon tot persoon en is deels erfelijk bepaald, maar duidelijk is wel dat het tegenwoordig voor veel scholieren een heuse uitdaging vormt om deze prikkels te bedwingen.
Ook al hebben scholieren het idee dat ze makkelijk kunnen schakelen tussen het schrijven van een werkstuk en het maken van een Snapchatje, het doen van iets anders tussendoor en het terugschakelen naar wat je moest doen kost uiteindelijk echt extra tijd. Scholieren kunnen daarbij het gevoel krijgen een hele dag te hebben gestudeerd zonder een minuut vrije tijd te hebben gehad. Het is vaak des te teleurstellender als blijkt dat ze maar een half a4’tje verder zijn gekomen met hun werkstuk of maar een paar pagina’s van de leerstof hebben doorgewerkt.
In de meeste gevallen is er bij scholieren geen sprake van een concentratiestoornis, maar van een concentratiebelemmering. Het vermógen om te concentreren is er dus wel. Dat biedt hoop, want er zijn verschillende tips en tricks die de scholier kunnen helpen langer te focussen op één taak. Kan het studeren van zoon- of dochterlief wel wat effectiever verlopen, probeer dan eens profijt de hebben van onderstaande tips.
-
Telefoon, weg ermee!
Misschien wel gelijk de aller moeilijkste, maar concentratiekiller nummer 1 is toch echt die telefoon. Het kleinste piepje of bliepje zorgt voor afleiding, of je er nou iets mee doet of niet. Geluid uitzetten een oplossing? Ga dan eerst bij jezelf na of je een knipperend lichtje kan weerstaan. Precies, dat dacht ik al…voor een optimale focus zet je hem helemaal uit of lever je hem in bij je ouders.
-
Clean Desk
Je bureau hoeft niet leeg en kruimelvrij te zijn. Wat echter wel belangrijk is: zorg ervoor dat je alleen zaken op je bureau hebt liggen die nodig zijn voor het onderwerp dat je op dat moment bestudeert. Alle andere dingen zoals briefjes, schriften, propjes et cetera zijn overbodig, kunnen ongewild je aandacht vragen en moeten dus uit je zicht. Rust op je bureau betekent rust in je hoofd.
-
Gebruik je handen
Je docent noemt het misschien desinteresse, maar je handen gebruiken, zoals tekenen, krabbelen of klikken met je pen kan je juist extra doen opletten! Een mentale taak en een simpele lichamelijke taak kunnen elkaar versterken, waardoor het brein beter functioneert. Andere hulpmiddelen voor een betere concentratie zijn de speciaal ontwikkelde tangles, maar met een elastiekje spelen voldoet vaak ook.
-
Muziekje erbij
Er zijn scholieren die beter leren met muziek dan in een stille ruimte waar je een speld kunt horen vallen. Dat komt waarschijnlijk omdat volledige stilte onnatuurlijk is. In de natuur hoor je altijd wel het waaien van de wind, een kabbelend beekje of geluiden van vogels of insecten. Instrumentale muziek kan prikkels afdekken, maar een zangstem zorgt juist vaak voor afleiding. Luister bij voorkeur je muziek niet via YouTube, want voor je het weet valt je oog op de nieuwe vlog van Enzo Knol en vind je zijn bezoekje aan de dierenwinkel veel interessanter dan je scheikundehuiswerk. Ben je zo weer een half uur verder zonder dat je pen op het papier is geweest…
-
Maak lijstjes
Niet zeggen dat je dit niet gaat doen, omdat je oma en moeder hier ook fan van zijn. Het is geen grapje, het helpt namelijk echt. Met een vooraf gemaakt lijstje voorkom je dat je steeds opnieuw moet bedenken wat je eigenlijk nog moet doen, lees: tijdswinst! Maak vooral een prioriteits-ranking van de items en zet erbij hoeveel tijd die taak je kost. Beetje druk opvoeren kan geen kwaad, zet desnoods een wekker. Volgende stap: afgemaakt huiswerk doorstrepen en is het lijstje afgewerkt? Maak er een prop van en hopla in de prullenbak ermee!
Behalve bovenstaande punten zijn er nog een aantal andere hulpmiddelen die scholieren kunnen helpen focussen op een taak, maar met deze tips maak je vast een goed begin. En bedenk: een goed begin is het halve werk! Succes met het toepassen van de tips!
Mocht je behoefte hebben aan meer tips of heb je wat extra hulp nodig dan kan je altijd bij één van onze vestigingen terecht in De Meern, Vleuten, Woerden, Veenendaal of Amsterdam De Pijp of IJburg.