Voldoende halen op je toets? Beweeg!

Door vestigingsmanager KNAP! Leren & Meer – Veenendaal

 

Zuchtend kijk je op de klok, vervolgens naar de stapel boeken die allemaal wachten om doorgenomen te worden. Je bent al twee uur bezig met je huiswerk en je moet nog een hele berg. Vol tegenzin ga je verder en langzaam loopt je batterijtje leeg…maar pauze houden is er even niet bij hoor, dat kost alleen maar tijd en stress heb je al genoeg.

 

En nu gaat er iets fout…

 

Is je concentratie weg of voel je dat het leren moeite kost, dan kan je nóg zo ploeteren, je hersenen zeggen gewoon ‘stop’. Leren zonder concentratie of leren met een vermoeid gevoel is alles behalve effectief. Je neemt bijzonder weinig op en je komt terecht in een vicieuze cirkel met als resultaat: je gaat je eigenlijk alleen maar slechter voelen.

 

Dit is het moment dat veel scholieren na een veel te lange huiswerkdag een break houden in de vorm van het kijken van een serie, ze gaan instagrammen of hangen op de bank. Dat is lekker om te doen en het kan je enigszins opladen, maar het kan allemaal veel effectiever. O echt, maar hoe dan?

 

Ga eens sporten! Loop een rondje hard of neem een frisse duik! Ben je geen waterrat of heb je altijd last van je knie? Er zijn tal van alternatieven die je kunt uitproberen. Ook met een uurtje yoga of kickboksen maak je je hoofd helemaal leeg. Denk maar niet dat je tijdens je zelfverdediging nog kan denken aan hoe het ook alweer zat met die tocht van Hannibal.

 

Grote fysieke inspanning is trouwens niet altijd een must, van een wandeling in de buitenlucht kun je jezelf ook lekker opladen. Frisse lucht zorgt voor frisse hersenen, je zult zien dat je er daarna veel beter tegenaan kunt!

 

Naast het feit dat sporten en bewegen zorgt voor ontspanning en je concentratie verhoogt als je daarna gaat leren, brengt fysiek bezig zijn nog veel meer voordelen met zich mee. Door sporten word je sterker en krijg je meer energie, succes in sporten zorgt voor een groei in je zelfvertrouwen en anderzijds leer je met tegenslag om te gaan. Bovendien maak je stofjes aan in je hersenen die stress verminderen, maak je nieuwe hersencellen aan en bij veel sporten train je ook nog eens je sociale skills.

 

Voor iedereen die het lastig vindt om te beginnen met bewegen is dat tevens de allerbeste tip: ga samen met een vriend of vriendin de uitdaging aan! Je stimuleert en motiveert elkaar en het is nog gezellig ook. Waarom zou je het niét doen?

Geplaatst in Leer leren op