In real life weer goed van start!

Na een aantal weken online begeleiding zijn de vestigingen van KNAP! weer open voor fysieke begeleiding! Teammanager Hannah deelt haar ervaringen tot nu toe met de 1,5 meter afstand begeleiding.


‘Ik heb drie weken niks gedaan. De weken daarvoor ging het nog wel, maar daarna lukte het niet meer zo goed. Ik dacht laat ik maar gewoon eerlijk zijn.’

Bovenstaande uitspraak deed een leerling vorige week maandag op de eerste dag dat de locatie weer open was. De afgelopen weken hebben we de leerlingen online begeleiding geboden maar vanaf 11 mei mochten we ze weer verwelkomen op onze locaties!

Ik vind het super fijn om de leerlingen weer in ‘real life’ te zien in plaats van alleen via het computer scherm. Daarnaast hebben ook niet alle leerlingen deelgenomen aan de online begeleiding dus sommige koppies heb ik al 8 weken niet gezien.


Werk aan de winkel!

Ik merk dat het voor veel leerlingen een pittige tijd is geweest waarbij veel wordt gevraagd van hun zelfstandigheid en intrinsieke motivatie. In de online lessen van de scholen worden opdrachten gemaakt en wordt de lesstof besproken. Dit is voor veel leerlingen op de korte termijn voldoende om bij te blijven met de lesstof. Maar bij het bespreken van de planning met de leerling merk ik dat de onderliggende studieskills zoals het goed plannen, de studievaardigheden, het herhalen en het verdiepen van de lesstof zijn blijven liggen.

Daarnaast verschilt het per school en leerjaar welke eisen er gesteld worden aan de leerling en de kwaliteit van het werk. Waar de een alles in moet leveren in classroom met foto’s, filmpjes en screenshots hoeft de ander haast geen bewijs te leveren en kan dus ongezien wegkomen met drie weken geen opdrachten maken. Geen probleem als je zelfstandig genoeg bent om hiermee om te gaan maar helaas is dat niet voor alle pubers weggelegd. Werk aan de winkel dus!

 

Met frisse moed
Na de bekentenis van de leerling dat zij een aantal weken nauwelijks iets heeft gedaan vraag ik aan haar hoe dit komt. Ze vertelt dat ze de motivatie niet kon opbrengen en het thuiszitten zonder klasgenoten zo saai vond dat ze een beetje is ‘gaan hangen’. Haar ouders hebben haar wel achter de broek gezeten maar dit had weinig effect op haar. ‘Ik moet het zelf willen anders doe ik niets’.

Met frisse moed gaan we vervolgens samen voor de planning zitten, uiteraard op veilige afstand. Bij elk vak staan we even stil. Ik vraag naar het cijfer en of ze bijloopt, zij schrijft per vak op welke stof nog gedaan moet. We bekijken samen hoeveel tijd dit gaat kosten en wat prioriteit heeft. Het is een behoorlijke klus en ik zie aan haar dat de stress oploopt. Vervelend voor haar natuurlijk maar soms is het ervaren van druk nodig om echt aan de slag te kunnen gaan. Ik zie dat de stress haar motiveert om haar schouders er onder te zetten en dat is precies wat ze nu nodig heeft!

 

Peptalk
Nadat we de planning rond hebben is het tijd voor een peptalk. Iedereen die met pubers werkt, of er een in huis heeft, kent deze peptalk wel. Met een strenge en bemoedigende toon spreek ik haar toe. ‘Zet hem op! Even door de zure appel heen bijten! Als je nu goed en hard werkt kan je daarna ontspannen. En niks doen als je ervoor hebt gewerkt is veel fijner dan wanneer je weet dat je eigenlijk van alles had moeten doen!’.

Ze pakt het goed op en gaat direct aan de slag met het huiswerk dat voor vandaag op de planning staat. Na afloop vraag ik aan haar hoe ze haar eerste KNAP! dag heeft ervaren. Ze vertelt dat ze het eigenlijk wel fijn vond om weer structuur te hebben, overzicht over de leerstof te ervaren en nu het gevoel heeft dat ze echt iets nuttigs heeft gedaan vandaag. Morgen zelfstandig thuis aan de slag ziet ze ook zitten al vindt ze het fijn om woensdag weer samen te bespreken hoe het gegaan is.

 

Let’s go!
Dit was vorige week maandag. We zijn inmiddels een weekje verder en deze leerling heeft het super goed opgepakt! Ze maakt haar huis- en leerwerk netjes thuis en bij KNAP!, werkt haar planning bij en weet welke studievaardigheden ze nog moet gaan oefenen. De komende periode zal ik met veel meer leerlingen deze aanpak herhalen en samen met hen de schouders eronder zetten in deze turbulente tijd. Alles om ze 1 juni een soepele start op school te bieden!