Door de lockdown terug naar online begeleiding

14 december kreeg heel Nederland het nieuws dat vanwege het Corona virus de scholen hun deuren per 16 december weer moesten sluiten. Deze keer voor een periode van 5 weken. Dat was weer even omschakelen voor iedereen! Ook voor de leerlingen van KNAP!

Sarah vestigingsmanager in Woerden deelt haar ervaringen over de lockdown en het overschakelen naar de online begeleiding.


Hoe verder?

‘’Heb je het al gehoord? De scholen en waarschijnlijk ook alle winkels moeten weer dicht!’’

Dit is een uitspraak die bijna elke leerling deelde met mij op de dag van de persconferentie. Ik zag het ongeloof en ook wel de verbazing op de gezichten van vele leerlingen in Woerden. Er kwamen ook een hoop vragen naar boven:

‘’Hoe moet dat nou verder?’’  ‘’We hebben toetsweek na de kerstvakantie!’’ ‘’Blijft KNAP! dan wel open?’’

Sommige leerlingen zaten zelfs midden in hun toetsweek die abrupt werd onderbroken. De twee dagen voor de lockdown heb ik veel met de kinderen gepraat. Hoe vinden zij het dat alles weer online wordt? Een enkeling maakte zich ook wel zorgen over het online volgen van lessen door de ervaring van de vorige keer dat de scholen dicht moesten.

Online begeleiden

Gelukkig hebben wij in de maanden na de eerste sluiting van de scholen gewerkt aan een nieuw plan voor het online begeleiden van leerlingen. De afgelopen periode zijn we vanwege quarantaine onder leerlingen hier al veel mee aan de slag gegaan. Toch was het wel weer even spannend hoe dit zou gaan met alle leerlingen in de online begeleiding.

Snel schakelen

Tot zo ver vind ik het erg goed gaan! Ik kan echt merken dat de leerlingen door de vele online lessen die zij dit jaar hebben moeten volgen digitaal erg vaardig zijn. Alle KNAP! leerlingen hebben super snel geschakeld en hebben stuk voor stuk hun inzet laten zien om er toch wat van te maken! Ik ben blij dat ik de leerlingen online nog kan zien. Natuurlijk kan ik vanuit mijn eigen beeldscherm niet alles zien wat de leerlingen doen. Maar via chat, camera, e-mail en telefoon proberen ze ons zo goed mogelijk op de hoogte te houden. Mijn complimenten!

Zo gingen we online verder met het plannen en voorbereiden van de toetsweek. Ik merkte dat de leerlingen het juist fijn vonden dat we gewoon doorgingen! We hebben schermen gedeeld, en in HOMi en P!ENTER kon gelukkig verder gewerkt worden. De leerlingen gingen verder met samenvatten, woordjes leren en tips konden in aparte ‘’break-out rooms’’ gedeeld worden.

KNAPPE! veerkracht

Deze online begeleidingsvorm vraagt natuurlijk ook heel wat van de zelfstandigheid en eigen verantwoordelijkheid van de leerlingen. De druk voor de aankomende toetsweek motiveert de leerlingen om hun schouders er toch onder te zetten!
Ik hoop dat alle leerlingen tijdens de kerstvakantie genoeg rust hebben kunnen pakken om op te laden van dit turbulente jaar. Er is veel van ze gevraagd. In dit nieuwe jaar gaan we samen met alle KNAPPE! Leerlingen onze schouders er onder zetten! Ik hoop de leerlingen snel weer op locatie te kunnen verwelkomen.