Begrijpend lezen training basisonderwijs

Oefenen met begrijpend lezen

Tijdens de training worden verschillende vaardigheden, strategieën en onderwerpen behandeld op het gebied van begrijpend lezen. Daarnaast komt ook woordenschat uitgebreid aan bod. We oefenen met het maken van korte en lange leesteksten waarbij de leerling de verschillende strategieën leert toe te passen op verschillende typen tekst. Desgewenst werken we daarnaast met het stappenplan van de begrijpend lezen methode van de school.

Klassikaal & individueel

We werken tijdens de begrijpend lezen training met diverse teksten en oefeningen. Er kan ook gewerkt worden uit de schoolmethode. De training is klassikaal van opzet met ruimte voor individuele verwerking.

Cito Training KNAP

Hoe ziet een groepstraining er uit?

Hersenen activeren: We beginnen de training met een taalspelletje gericht op begrijpend lezen.

Aan de slag: We behandelen een tekst klassikaal, gericht op de verschillende stappen die de leerling moet nemen om een tekst goed te verwerken.

Individueel werken: De leerling gaat vervolgens zelfstandig met een tekst aan de slag, maakt de bijbehorende opdrachten en krijgt extra uitleg waar nodig.

Afsluiting: Aan het einde van de training wordt er nogmaals stilgestaan bij wat er geleerd is die dag.

Kortom:

  • De groepen worden samengesteld op leerjaar met maximaal twee opeenvolgende leerjaren in een groep (bijvoorbeeld groep 4&5 of groep 7&8).
  • De training kan wekelijks of twee keer per week gegeven worden.
  • De duur van de training is in overleg; 1 uur, 1,5 uur of 2 uur per keer.
  • De begrijpend lezen training wordt in een reeks van 5 of 10 keer gegeven.